Cykl eko: szybkie czyszczenie drewnianych desek do krojenia

Drewniane deski do krojenia wymagają porządnego czyszczenia nawet, co miesiąc! Warto poddać je zabiegowi spa przy pomocy kilku prostych składników kuchennych: cytryny i soli. Zapoznaj się z instrukcjami na ten prosty i skuteczny sposób, aby Twoje deski do krojenia były dogłębnie wyczyszczone.

Ten trik zdradził nam jeden z naszych cleanerów. Opowiedział nam historię o drewnianym blacie kuchennym w zagranicznym akademiku w którym mieszkał. Powierzchnia była często tłusta od masła i ze względu na to często wycierana. Jednak na koniec każdego miesiąca osoby sprzątające stosowały czyszczenie sokiem z cytryny i solą. Efekt? Łudząco czysty blat „oddawał” brud ukryty w jego wnętrzu. Nikt nie mógł w to uwierzyć. Warto zastosować ten sposób przy czyszczeniu drewnianych desek, bo to na nich codziennie przygotowujemy swoje posiłki.

Jak czyścić drewniane deski do krojenia w naturalny sposób?
Czego potrzebujesz?
  • połówka cytryny
  • sól gruboziarnista
  • skrobaczka (najlepiej stołowa)
  • gorąca woda
  • gąbka lub ściereczka
Instrukcja:
  1. Nałóż sól: posyp drewnianą deskę warstwą soli.
  2. Pocieraj powierzchnię: użyj połówkę cytryny z odciętym dołem, pocieraj powierzchnię lekko ściskając owoc w celu wyciśnięcia soku.
  3. Zostaw na chwilę i zeskrob: zostaw na 5 minut, a następnie zeskrob szarą, brudną ciecz do małej miski za pomocą skrobaczki i wyrzuć.
  4. Wypłucz: za pomocą czystej, mokrej gąbki wypłucz deskę.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s